Polsko - Krakow a Wieliczka

ubytování: bez ubytováníubytování: bez ubytování
strava: bez stravystrava: bez stravy
doprava: autokaremdoprava: autokarem
Jednodenní zájezd se zkušeným průvodcem, během kterého se podíváte do úchvatných solných dolů Wieliczka a poznáte to nejkrásnější z královského města Krakova.

Dopoledne navštívíte solný důl Wieliczka, který patří k nejstarším solným dolům na světě a je zapsán ne Seznamu světového dědictví UNESCO. Důl byl v provozu od 13. století. Těžba soli byla ukončena v prvním desetiletí 21. století z důvodu vysokých nákladů na těžbu.
Důl je hluboký okolo 327 m a celková délka jeho chodeb dosahuje 300 km. Veřejnosti je ale zpřístupněn pouze zlomek chodeb. Absolvujete turistickou trasu, která má cca 3,5 km a zdoláte okolo 800 schodů. Zpět na povrch vás vyveze těžební výtah. Během prohlídky uvidíte sochy historických i mýtických postav, které jsou vytvořeny z kamenné soli. Za pozornost stojí i klenuté síně, kaple, podzemní jezero a výstava, která přibližuje historii těžby soli.

Poté navštívíte druhé největší město v Polsku - Krakow, který je oblíbeným turistickým centrem s množstvím historických památek z různých epoch. Mezi ty nejvýznamnější patří hrad Wawel s katedrálou, Rynek Glówny neboli Hlavní náměstí nebo židovská čtvrť Kazimierz.

Budete moci navštívit hrad Wawel, který byl více než 500 let sídlem polských králů. Za zhlédnutí určitě stojí Královské komnaty, kde se nachází Senátorský sál o kterém se tvrdí, že nejúžasnější místností na hradě. Hrad je zapsán i v Seznamu světového dědictví UNESCO. Zajímavá je i Katedrála na Wawelu, celý názvem Katedrální bazilika svatého Stanislava a svatého Václava, kde jsou pohřbeny významné osobnosti polské historie včetně tragicky zesnulého prezidenta Kaczyńského.

Doprava: autokarem

Nástupní místa: Zlín, Vizovice, Hranice, Vsetín, Valašské Meziříčí, Rožnov, Frenštát, Kopřivnice, Frýdek-Místek, Ostrava, Havířov, Karviná, Český Těšín

Program zájezdu

1. den: Odjezd v ranních hodinách dle nástupních míst. Příjezd do Wieliczky – návštěva solných dolů. Poté přejezd do Krakowa. Průvodcovaná prohlídka Krakowa, možnost navštívit hrad Wawel s katedrálou, Rynek Glówny (neboli Hlavní náměstí), kde se nachází Radniční věž, Sukiennice (budova tržnice), Kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo Kostelík sv. Vojtěcha. Individuální volno.